Hoppa till sidans innehåll

Seger för Sverige


Anna-Carin Ahlquist by Svensk Parasport (3).jpg

På förhand ett väldigt tufft möte och förbundskapten Daniel Ellermann varnade för en tuff och hård match. Han påpekade också om vikten av att vinna den inledande dubbelmatchen samt historiken kring att den som vunnit dubbelmatchen när dessa spelare möts tidigare har sedan segrat i lagmatchen. Den gode Daniel hade både rätt och fel i sitt förhandssnack. Dubbelmatchen var viktig. Den som vann dubbelmatchen vann lagmatchen. Men att det skulle bli en rysarmatch hade han fel och det är nog inget han har emot att ha fel i.

Sverige spelade strålande pingis i dubbelmatchen och till sist blev det en relativt klar seger. I den efterföljande singelmathen spelade Anna-Carin Ahlquist stundtals som i trans och kunde med stora siffror besegra 2016 års Paralympiska mästare i Rio i klass R4, alltså en klass över Anna-Carins egna klass. WOW!

Matchen
Serbien inledde med att den första poängen i matchen och om vi var osäkra på om Borislava Rankovic skulle vara påkopplad och het så behövde vi inte tveka längre då Rankovic direkt gav utlopp för sin glädje med ett vrål. Första set stod länge och vägde mellan paren men i slutet av setet var svenskorna vassare och knep det med 11-8. En perfekt start i denna så viktiga dubbel där vi historiskt lärt oss att mellan dessa par när de möts så vinns lagmatchen av dem som vinner dubbelmatchen.

Svenskorna startade andra set strålande och tog sig upp i en klar ledning med 7-3 men därifrån spelade serbiskorna upp sig samtidigt som de fick lite flyt med sig och kunde till sist vända på setet och ta hem det via 9-11 när ”AC” missade en boll ganska nära nätet.

Serbiskornas taktik blev tydligare ju mer matchen led och den gick ut på att försöka undvika att spela för mycket på ”AC” i det öppna spelet. Ingela Lundbäck fick således spela fler bollar än ”AC” vilket hon gjorde med den äran.

Tredje setets början påminde om det andra setet när Sverige kunde dra ifrån för att sedan tappa. Nu stoppades tappet dock upp efter en lyckosam timeout för Sverige och setet kunde vinnas med 11-7 och skaffa Sverige ett riktigt bra läge och ledning med 2-1 i set.

Vid 5-1 ledning i det fjärde setet så tog Serbien timeout för att försöka hålla sig kvar i matchen som svenskorna i det läget hade total kontroll över. Timeouten betalade sig inte direkt utan de två efterföljande poängen gick Sveriges väg och ledningen hade växt till fina 7-1. Lite nervdaller uppstod när Serbien tog tre raka poäng men efter ett antal fina dueller så skaffade sig Sverige matchbollar och ledning 10-5 och på den tredje kunde Ingela Lundbäck toppa upp bollen med sin backhand raka vägen och se Rankovic blockera ut den. Seger för Sverige med 3-1 i set och ledning i lagmatchen med 1-0.

Efter den inledande dubbelmatchen väntar det två singelmatcher och först ut var ”AC” mot Rankovic. Då lagmatchen spelas först till två vunna matcher så var Rankovic tvingad till att vinna för att hålla liv i matchen.

”AC” började strålande och drog inte ned på farten. Strålande servar och starkt backhandspel ledde till en klar seger med 11-4 i det första setet och strålande 11-3 i det andra. Magnifikt spel av svenskan.

Tredje set bytte lite skepnad från de två tidigare seten. Serbiskan med bättre variation och ett par fina vinklade slag kunde gå upp i ledning med 3-7 men ”AC” visade då enorm styrka och vände på setet och efter fem raka poäng för ”AC” tog serbiskan timeout vilket inte skulle hjälpa till att stoppa den omöjliga svenskan. På sin första matchboll kunde ”AC” se serbiskans backhand gå ut och få sträcka händerna i luften i en segergest och sedan efter att ha tackat för matchen förenas med Ingela Lundbäck i en hjärtlig kram mellan två härliga lagkompisar.

Sverige är i och med segern klara för final som spelas mot Kina den 3 september klockan 04.30

Sverige-Serbien 2-0
1-0 Anna-Carin Ahlquist/Ingela Lundbäck-Borislava Rankovic/Nada Matic
(11-7, 9-11, 11-7, 11-7)

2-0 Anna-Carin Ahlquist-Borislava Rankovic 3-0
(11-4, 11-3, 11-8)

Uppdaterad: 01 SEP 2021 13:59 Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info