Hoppa till sidans innehåll

Silver på Paralympics


acahlquistlundbackbysvenskparasport.jpg
Foto: Svensk Parasport

Sverige mot Kina i Paralympisk final i klassen R 4-5 i lag med Anna-Carin Ahlquist och Ingela Lundbäck för Sverige. Motståndarna Kina har under 2000-talet vunnit alla Paralympiska guld och just motståndarna i denna final har lyckats med det tre gånger i rad, 2008 i Peking, 2012 i London och 2016 i Rio. 2012 mot just Sverige.

 - Finalen mot Kina bli givetvis ännu tuffare. Kina har vunnit den här lagklassen vid samtliga Parlympics på 2000-talet. De har fyra spelare i laget som nu i Tokyo kommit etta och tvåa i klass 5 och etta och trea i klass 4, sa förbundskapten Daniel Ellermann inför matchen.

Dubbelmatchen som inleder alla lagmatcher på Paralympisk är som vi lärt oss hysteriskt viktig och det lag som vinner dubbeln sätter en enorm press på motståndarna. För att Sverige måste dubbelmatchen vinnas då motståndarna tidigare vunnit både klass 4 och klass 5 under dessa spel, två enormt duktiga spelare. Spelet från smeifinalen för Sverige mot Serbien lovade dock gott och bjöd på en av deras bästa prestationer någonsin så att formen och spelet var där visste vi.

Matchen
Dubbelmatchen blev jämn, väldigt jämn. Spelet och taktiken gick Sverige väg och man kunde hela tiden pressa kinesiskorna med starkt grundspel. Även om kinesiskorna är samspelta så är våra två svenskor inte efter dem i det avseendet. Mängder av fina poäng från Sverige och mycket bra spel gav dem fdet första setet med 11-9 oh precis den start de behövde och hade hoppats på.

I andra set med ny uppställning blev det genast svårare och det skulle visa sig matchen igenom att passa Sverige sämre. 6-11 förlust för Sverige i andra set men man skulle komma tillbaka direkt i det tredje och ta hem det med 12-10 för att på nytt skaffa sig en ledning, denna gång med 2-1 i set.

Fjärde set och tillbaka i den uppställning som man i set nummer två hade problem med och det skulle fortsätta så här. Serve och retur som är så viktigt samt vem man spelar på och kan hantera dennes slag passade Kina bättre än Sverige och förlust 8-11. Men "AC" och Ingela gav sig inte så lätt utan trummade oförtrutet på fram till setseger med 11-8 vilket gav match! Ledning i finalen med 1-0 mot "omöjliga" Kina.

I den första singelmatchen ställdes "AC" mot Zhang Bian, den parlympiska mästarinnan och tillika världsetta i klassen R5, alltså två klasser högre än "AC". Zhang Bian som vann finalen i R5 med 3-2 i set efter underläge med 0-2 skulle visa sig vara oerhört stark mentalt i denna match.
"AC" vann det första setet med 11-9 och skaffade sig även setboll via en jättefin backhand ner i "fickan" på sin motståndare i det andra för en 2-0 ledning men Zhang Bian räddade den via en poäng direkt på serven för att sedan kunna vinna setet och kvittera via 11-13 till 1-1 i set.

Tufft för "AC" som fortsatte att sätt press på sin motståndare men förgäves. 9-11 i tredje set där "AC" hade setet i sin hand med ledning 6-2 följt av en klar förlust i fjärde med 5-11 och matchen var förlorad trots en väldigt bra match av svenskan. Kvitterat 1-1.

Helt jämnt i lagmatchen och nu skulle det avgöras. En match kvar. En match att skilja dem. En match för seger. En match för guld.
Ingela Lundbäck mot Zhou Ying som i klass R4 vann guld efter en 3-0 seger mot överraskningen Patel från Indien.

Återigen en jämn match att vänta. Återigen med svenska lägen. Men. Ja, men.. ännu en hedersam förlust.
Ingela Lundbäck vann det första setet med 11-8 och då kände man att hon inte bara var i ledning i matchen utan även mentalt efter underläge 6-8 till vinst med 11-8. Men i det andra setet kunde Ingela inte riktigt behålla samma offensiv och setet gick förlorat med 8-11 och utjämnat i matchen till 1-1. En mer aktiv kinesiska i det offensiva spelet under det andra setet straffade Lundbäck.

I det tredje setet följdes spelarna åt och ledningarna byttes dem emellan men när det började dra ihop sig var Lundbäck i täten med ledning 9-7 efter en fin forehand av Ingela via nätkanten kunde se segla ut från Zhou Ying. På den efterföljande poäng så blir det en ställningskring och mycket vinklat spel där kinesiska till sist dräper in en backhand till 8-9, kanske att hon ställer sig upp i stolen när hon drar in den vilket inte är tillåtet men inget domarna dömde för och poäng för Zhou Ying. Nästa poäng även den till Kina men därefter kunde Ingela via en bra backhand skaffa sig ledningen med 10-9 och setboll för en 2-1 ledning. Ingela väljer att serva "yxserve" med lite sidaöverskruv som kinesiska skär upp ganska högt men Lundbäck stressar då lite och kan inte kontrollera den underskruv som kinesiska producerat och bollen går i nät. 10-10. På de två sista poängen i setet är det en forehand och en backhand som avgör till Zhou Yings fördel, kinesiskan var oerhört stabil på dessa slutbollar och hennes tidigare erfareneheter och guld gav henne trygghet och ro i spelet att lita på sin offensiv, vilket betalade sig. 10-12 och Zhou i ledning med 1-2 i set och bara ett set från guldmedalj.

Ingela fick en bra start på fjärde set och ledning med först 3-1 och sedan med 4-2. Återigen kom Zhou dock tillbaka och drog ifrån till 4-6 då Sverige och coach Robert Svanberg tog timeout. Tiemouten bar ingen direkt effekt på resultatet och Zhou kunde bibehålla och utöka sin ledning till 5-9 och snart 6-10, fyra matchbollar för kinesiskan som sedan tidigare har sex stycken guld på Paralympics. Den första poängen skickar Zhou iväg vårdslöst ut med en stenhård forehand men mer skulle Zhou inte bjuda på, via en vinklad backhand som Ingela inte kunde kontrollera så vinner Zhou med 7-11 och matchen med 1-3 vilket gav guldet till Kina med 1-2.

Svenskorna har gjort en väldigt bra insats i lag och vinner ett silver på detta mästerskap. Tack för en strålande insats!

Sverige-Kina 1-2
1-0 Anna-Carin Ahlquist/Ingela Lundbäck-Zhang Bian/Zhou Ying 3-2
(11-9, 6-11, 12-10, 8-11, 11-8)

1-1 Anna-Carin Ahlquist-Zhang Bian 1-3
(11-9, 11-13, 9-11, 5-11)

1-2 Ingela Lundbäck-Zhou Ying 1-3
(11-8, 8-11, 10-12, 7-11)

- Dubbeln är perfekt genomförd och den vinner vi rättvist. Vi försöker vara spelförande med många attacker mot mitten, säger förbundskapten Daniel Ellermann direkt efter matchen och fortsätter:
- A:s match är hög kvalitet rakt igenom där spelarna måste spela mycket bra och rätt taktiskt för att vinna poängen. AC har övertag med setboll till 2-0 i set och leding 6-2 i tredje men kinesiskan lyckas höja sig ytterligare och vänder matchen, konstaterar Ellerman.
 
- Ingela gör också en mycket bra match, tappar tyvärr det mycket viktiga tredje setet efter att ha haft setboll. När kinesiskan vänder det setet har hon medvind och går inte att stoppa i fjärde, säger Ellermann krasst. 

Om laginsatsen
- Tjejerna gör en fantastiskt bra lagtävling. De verkligen pressar Kina och är mycket nära guldet. Thailand är en mycket jobbig kvart som de klarar av bra och semifinalen mot europamästarinnorna Serbien är en förkrossande seger. Prestationen förhöjs ytterligare med tanke på att båda tjejerna bara ett par dagar innan förlorat mycket tunga matcher i singelspelet. Förberedelser inför matcherna har varit mycket bra och framförallt tjejernas lagsammanhållning har bidragit till den höga prestationen. Tjejerna är såklart mycket besvikna nu direkt efter matchen, avslutar Ellermann
Uppdaterad: 03 SEP 2021 07:31 Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info