Hoppa till sidans innehåll

2017


Svensk domarkår har uppdaterats

Samling i Köping 2-3 september

Årets domarkonferens inför den nya pingissäsongen har hållits och vi blickar nu förväntansfullt framåt.

Vi samlades i Köping för den årliga konferensen för distriktets domaransvariga och domare, 20 deltagare från 13 st av pingis-Sveriges 21 distrikt för att där uppdatera sig med säsongsnyheter och annan information.

Helgen började med mycket givande och intressant information från Dennis Lindahlgällande inkluderingsprocessen och Parapingisens sammanslagning med SBTF samt information om klassning med mera.

För säsongen 2017/2018 är det förvisso några paragrafer som justerats i Spelreglerna men dessa är främst av redaktionell art där principerna inte är förändrats och med syfte att förenkla och förtydliga regelverket.

Den tryckta upplagan av Spelregler som ingår i Svenska Bordtennisförbundets regelsamling 2017/2018 går att beställa via SBTFs webshop för 60 kr + frakt samtidigt som den elektroniska versionen givetvis finns att hämta hem gratis från SBTFs hemsida.

Originalversionen på engelska finns publicerad på Internationella Bordtennisförbundets hemsida. Regelboken internationellt har ändrats till att uppdateras och gälla för kalenderåret.

Sverige har valt att införa ändringarna fr.o.m. den 1 juli nästkommande säsong.
Det innebär att regler som börjar gälla 1 januari 2017 internationellt kommer föras in i Sverige 1 juli 2017, OM inget annat sägs.

Bland de svenska Tävlingreglerna och Seriebestämmelserna finns det också en del uppdateringar där främst tilläggen på Para-delen tillkommit och serieuppdelningen på damsidan som ändrats till en Pingisliga och nytt med Superettan, damer.

Det finns nya uppdaterade manualer för Pingisligan herrar och damer. Vissa sena regler för herrarnas pingisliga har inte kommit in i manualen fullt ut. Man kommer att testa att spela med flera bollar under setet istället för endast en förvald boll. Det håller på att tas fram rutiner och riktlinjer för detta just nu. En preliminär version presenterades under konferensen.

Nya domarersättningar presenterades. Fokus denna gång är att försöka likställa ersättning för dam- och herrserier.

Kort genomgång av Måldokumentet gjordes, men det  saknas emellertid mål för oss domare i det framtagna dokumentet.

Bengt Andersson, SBTF, presenterade hur Idrottslyftet är tänkt att användas framöver. Det finns en framtagen handlingsplan som presenterar hur bordtennisen har tänkt att fokusera framöver. Med den nya hanteringen av ersättningar kommer med största sannolikhet förbundsdomarutbildningarna kunna söka bidrag för de kostnader som är kopplade till kursmaterial och ersättning till kursledare och kostnader med mera. Inget är fastställt med det ser mycket positivt ut och öppnar upp för möjligheten att även genomföra kurser med lägre antal kursdeltagare än tidigare.

Disciplinkommitténs sammanfattning av det gångna året avslutades med en generell uppmaning till domarkåren att alltid vara noggrann med dokumentationen vid utdelning av varningar så att eventuell uppföljning kan skötas på god grund. Uppmaning till att vara försiktiga med hur sociala medier används och vad som skrivs där då det kommit fram fall på att personer har känt sig kränkta via sociala medier.

Söndagen startades upp med en intressant och trevlig presentation om VM i Halmstad som kommer spelas 29 april till 6 maj 2018. En genomgång på hur spelhallarna och dess serviceytor som krävs i närhet till spelområde visades och även en kort information kring hur klädsel för svenska domare är tänkt att hanteras samt preliminära hotell som kan bli aktuella för oss domare.

En viktig och engagerad fråga var kring rekrytering som är jätteviktig. Många deltagare vill införa krav på utbildade domare om klubbarna har serielag. Viktig fråga som konferensdeltagarna önskade större fokus kring och att SBTF ska prioritera denna fråga.

Detta var en kort summering från årets domarkonferens. Bildpresentationen som användes är publiceras på SBTFs domarsida tillsammans med annat material (se nedan). Är det något du funderar över så tveka inte att kontakta SBTFs domargrupp!

Glöm inte att Fotografera mera! Dela med er till Pingis-Sverige av vad som faktiskt händer ute i distrikten!

Sist men inte minst - Kom ihåg att registrera kurser/föreläsningar/konferenser via IdrottOnlines utbildningsmodulatt hålla förbundsdomarförteckningen aktuell och komplett med aktiva domare samt att hjälpas åt att på alla sätt och visa sprida helgens budskap till ALLA domare i Sverige!

Tack för den här gången!

Titel Uppladdad Filtyp Storlek
  Domarkonferens 2017 Domarkonferens 2017 2017-09-05 PDF 4 MB
  Gruppfoto _web Gruppfoto _web 2017-09-05 JPG 171 KB
  Gruppfoto domarkonferens 2017 Gruppfoto domarkonferens 2017 2017-09-05 JPG 1 MB
  Inbjudan domarkonferens 2017 Inbjudan domarkonferens 2017 2017-09-05 PDF 143 KB
  Kallelse program domarkonferens 2017 Kallelse program domarkonferens 2017 2017-09-01 PDF 638 KB
  Rådgivning Rådgivning 2017-09-05 PDF 154 KBLiverapportering

Evenemang

Lag-VM
30/9-9/10
Chengdu, Kina
Eventsida VM
Resultat
Bilder
Webbsändningar

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshop


stiga

Teknos_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Florettgatan 14
254 67 Helsingborg

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info