Hoppa till sidans innehåll

Digital domarkonferens

25 AUG 2020 15:58
Ställ om -> digital domarkonferens
Ett drygt trettiotal deltagare samlades för digital domarkonferens under lördagen den 22 augusti. Bland deltagarna fanns representanter från 13 av Sveriges 16 bordtennisdistrikt.
  • Uppdaterad: 25 AUG 2020 15:58

En blandad skara domare med olika önskemål och behov av uppdatering och inspiration, däribland både nyblivna och mer erfarna förbundsdomare, internationella domare, domaransvariga och medlemmar i domarkommittén. 

Sedan coronapandemin drabbat bordtennissverige och övriga världen har Svenska Bordtennisförbundet, SBTF, jobbat efter parollen ”Ställ inte in – ställ om”, vilken också ordförande Petra Sörling har betonat vid ett flertal tillfällen.

Sagt och gjort, när planeringen för den årliga domarkonferensen skulle göras fanns egentligen bara det digitala alternativet på kartan. Eftersom SBTF använder Microsoft Teams som nav för samarbete för videomöten, chattar, möten, konversationstrådar och filer blev det naturligt att använda Teams som mötesplats.

Innan konferensen fick deltagarna möjlighet att testa Teams-plattformen när det kom till kapacitet på dator, internet, inloggning etc.  

En ”vanlig” domarkonferens brukar pågå under två dagar i Köping med bl.a. presentationsövning, fysiskt möte med grupparbeten och workshops, svåra fall att diskutera, samkväm i form av lunch, fika och middag. Att snacka med kollegor vid pauser och raster, de oväntade mötena med nya och gamla kollegor är något som många uppskattar vid fysiska träffar.

Det finns flera fördelar med en digital konferens; både tids- och kostnadseffektivt, nog så viktigt i dessa tider med knappa resurser och risk för smitta bl.a.

Eftersom fysisk och digital konferens inte går att jämföra och bara ersätta rakt av fick deltagarna lägga mer tid på egna förberedelser innan konferensen och grupparbeten valdes bort för att minimera risken för tekniskt strul och begränsa tiden vid datorn.

Programmet under dagen var följande:

  • ett möte med förbundschef Thomas Buza som berättade om läget just nu och svarade på deltagarnas frågor
  • sportchef Mikael Andersson tittade förbi och berättade kort om nya konceptet Sweden Tour och varför det har kommit till
  • årets nyheter när det gäller regler och seriebestämmelser
  • antalet genomförda distrikts- och förbundsdomarutbildningar under 2019
  • antalet disciplinåtgärder under förra säsongen
  • digitala möten för domare i framtiden
  • konvent 2020: 10-11 oktober
  • mobiltelefon – ett etiskt dilemma för domare?
  • domarkommitténs arbete: utbildningsfrågor, motionsarbete, samverkan mellan distrikt, manual Pingisligan, rekrytering, arbeta för samma höga kvalitet på domarinsats oavsett var i landet man dömer

Vad kan vi lära av andra?
Erfarenhetsutbyten, benchmarking, ett ständigt lärande – olika uttryck för att kompetensutvecklas som människa och, i det här fallet, som domare. Att få ta del av tankar, klokskap och händelser från Sveriges bästa hockeydomare de senaste fem åren;  Mikael ”Micke” Nord, var ett erbjudande ifrån Svenska Hockeyförbundet som vi inte kunde missa. Micke berättade under en timmes tid - till sin dataskärm! - om hur han ser på vad domare inom olika idrotter kan lära av varandra. Det finns många likheter och paralleller att dra när det kommer till bemötande, press och stress vid kniviga situationer och varför vi bör prata om hur vi känner oss när vi dömt en match.

SBTF har föreläsningen inspelad och den kan vi använda oss av i andra utvecklingssammanhang. Stort tack Micke för att du levererade bakom skärmen - också!

Utvärdering
Efter genomförd konferens återstår reflektionsarbete för deltagarna; fundera på vad vi kan lära av andra domare – över idrottsgränserna – och att svara på den obligatoriska utvärderingen. Att få in svar på utvärderingsfrågor medan man har konferensen i färskt minne och kan lämna konstruktiv kritik är ovärderligt. Då kan vi förbättra upplägg och innehåll till kommande år.

Tack för i år och väl mött i Köping 21-22 augusti 2021?

 

 

Skribent: Marit Brodd Almgren

Liverapportering

Evenemang

WTT Feeder Otocec
20-26 juni, Otocec, Slovenien
Information
Resultat
Webbsändningar

Veteran-EM
25/6-2/7-22, Rimini, Italien
Information
Resultat

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

Teknos_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Florettgatan 14
254 67 Helsingborg

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info