Hoppa till sidans innehåll

Lyckad kick-off för domarna

02 SEP 2014 15:48
SBTFs domargrupp tackar alla distriktsrepresentanter som deltog vid helgens (30-31/8) domarkonferens i Köping.
  • Skapad: 02 SEP 2014 15:48

Domarnas kick-off inför den nya pingissäsongen har hållits och vi blickar nu förväntansfullt framåt.

 

SBTFs ordförande Petra Sörling inledde dagen där 18 deltagare från 14 st av pingis-Sveriges 23 distrikt hade samlats i Köping för att där uppdatera sig med säsongsnyheter och annan information. Med entusiasm berättade Sörling om kommande års stora arrangemang som SOC, World Cup, Veteran-EM och slutligen Lag-VM. Evenemang som kommer kräva förberedelser och insatser från alla typer av funktionärer, inte minst domarkåren.

 

Vidare informerade ordförande om förbundsorganisationen och kansliet som just i dagarna flyttar sitt kontor från Stockholm till just Köping. Petra avslutade med SBTFs devis "Fler ger mer" med hänvisning till förbundets måldokument som även förespråkar fler domare fram till 2016. 

 

Gruppfoto Domarkonferens 2014

 

Vad är då nytt på regelfronten? Säsongen 2014/2015 är det förvisso några paragrafer som justerats i Spelreglerna men de är främst av redaktionell art där principerna inte har förändrats och med syfte att förenkla och förtydliga regelverket. Den tryckta upplagan av Spelregler som ingår i Svenska Bordtennisförbundets regelsamling 2014/2015 går inom kort att beställa via SBTFs webshop för 50 kr + frakt men finns redan nu kostnadsfritt att hämta hem från SBTFs hemsida.Originalversionen på engelska finns publicerad på Internationella Bordtennisförbundets hemsida. Nytt för i år är det dokument som tagits fram där man parallellt med varandra kan läsa originaltexten på engelska och vår svenska översättning.   

 

Bland de svenska Tävlingreglerna och Seriebestämmelserna finns det desto mer uppdateringar tillsammans med en del andra årsmötesbeslut som t.ex. stagdeändringar.Den kanske viktigaste förändringen för domarkåren är i de fall det saknas överdomare skall eventuellt utdelade varningar och avstängningar rapporteras direkt till SBTF av respektive domare tillsammans med detaljrika uppgifter om vad som föranlett bestraffning. Inga original av matchprotokoll skall längre sändas in av arrangören till SBTF. I de fall en överdomare tjänstgör är det fortfarande dennes ansvar att lämna in en överdomarrapport till SBTF. Den domarrapport som används i Pingisligan herrar kvarstår och kommer att utökas med plats för rapportering av varningar för att samla allt på ett och samma ställe.  I Superettan, divsion 1-3 herrar samt division 1-2 damer kan reservlag deltaga och därmed finns det en hel nyheter att sätta sig in i.I Pingisligan herrar kommer matcherna att avgöras på 2 bord i bäst av 6 matcher och i dess slutspel inför man begreppet "Sudden death".Mer om landets högsta serier på herr- och damsidan kommer i vanlig ordning att samlas i uppdaterade versioner av Manual för Pingisligan herrar och Manual för Pingisligan damer. Säkerställ att du är helt uppdaterade inför match. Friska upp minnet med "gamla" regler och se till att du uppfattar säsongens nyheter! Det är helt enkelt din skyldighet och ditt ansvar som domare.  

 

I övrigt berörde konferensen ämnen som den nya plastbollen (obligatorisk i Pingisligan herrar, Pingisligan damer samt Superettan), utbildning, fortbildning och rekrytering.Problematik med behålla en aktiv domarkår blöttes under konferensen samtidigt som vi kunde visa flera goda exempel på insatser och utmärkelser under det gångna året. Distrikten vittnade om domarbrist och hoppas fylla sina domarkurser under kommande säsong för att täcka sitt behov. SBTFs domargrupp betonade här vikten av att distrikten noga planerar och budgeterar för framtida förbundsdomarkurser.  

 

Disciplinkommitténs sammanfattning av det gångna året avslutades med en generell uppmaning till domarkåren att alltid vara noggrann med dokumentationen vid utdelning av varningar så att eventuell uppföljning kan skötas på god grund.  Detta var en kort summering från årets domarkonferens. Bildpresentationen som användes kommer publiceras på SBTFs domarsida tillsammans med annat material. Är det något du funderar över så tveka inte att kontakta SBTFs domargrupp!  

 

Sist men inte minst - Kom ihåg att registrera kurser/föreläsningar/konferenser via IdrottOnlines utbildningsmodul, att hålla förbundsdomarförteckningen aktuell och komplett med aktiva domare samt att hjälpas åt att på alla sätt och visa sprida helgens budskap till ALLA domare i Sverige! Var även observant på att ny information förväntas komma under året angående nya handsignaler för att förtydliga anledningen till domslut för felaktig serve.


Tack för den här gången!

Skribent: Rebecca Bergfeldt

Liverapportering

Evenemang

Info_EM_200x200.png

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshop


stiga

Teknos_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Florettgatan 14
254 67 Helsingborg

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info