Hoppa till sidans innehåll

TACK till alla deltagare på domarkonferensen 2013

03 SEP 2013 00:24
SBTFs domargrupp riktar ett stort och hjärtligt tack till alla distriktsrepresentanter som närvarade vid helgens (31/8-1/9) domarkonferens i Köping.
  • Skapad: 03 SEP 2013 00:24

Säsongen är öppnad! - Årets domarkonferens för domaransvariga i distrikten samt domare i landets högsta serier har gått av stapeln som ett stärkande startskott inför den nya pingissäsongen.

22 deltagare från 15 st av pingis-Sveriges 23 distrikt var på plats i Köping för att där uppdatera sig med säsongens nyheter och annan information. Säsongen 2013/2014 bjuder på en del förändringar i Spelreglerna främst rörande reklam vilket vi i Sverige har en generösare inställning till jämfört med ITTF, det internationella bordtennisförbundet.

Då ITTF ännu inte publicerat sin uppdaterade originalversion har vi i översättningsarbetet utgått från de utkast som gjorts efter årsmötesbesluten tagna i samband med VM i Paris. Den tryckta upplagan av Spelregler som ingår i Svenska Bordtennisförbundets regelsamling 2013/2014 är som den är - men i det elektroniska formatet, som publiceras på SBTFs hemsida, gör vi uppdateringar när så är nödvändigt. En del "tryckfelsnissar" har redan uppmärksammats samtidigt som vi håller tummarna för att ITTFs publicerade version inte kommer att skilja sig så mycket från sitt utkast.

I kapitel 2, paragraf 2.8.3, finner vi en viktig förändring gällande dubbelspel där en eller båda spelarna sitter i rullstol på grund av fysisk funktionsnedsättning.

I kapitel 3 ryms ändringarna gällande reklam och märkning på barriärer, golv och nät. Observera att den svenska kommentaren efter paragraf 3.2.5.13 har ändrats och uttrycker att de liberala reklamreglerna i Sverige omfattar såväl tävlingsdräkt som utrustning och barriärer i spelområdet. Finns det särskilda regler i manualer gäller dock dessa. Notera att detta gäller såväl nationella tävlingar som seriespel trots att det tryckta regelverket bara nämner tävlingsspel.

Bland de svenska Tävlingreglerna och Seriebestämmelserna finns det givetvis också en del uppdateringar i t.ex. Rankingberäkning och Representation.

De högsta serienivåerna för herrar och damer ändrar namn till Pingisligan herrar och Pingisligan damer. Uppdaterade manualer för de bägge serierna är publicerade. Reklamreglerna är synkade med Spelreglerna och i Pingisligan herrar så återgår man till att tillåta inslagning före individuell match.

Säkerställ att du är helt uppdaterade inför match. Ladda ner gratis eller beställ SBTFs regelsamling 2013/2014 för 50 kr från SBTFs kansli. Friska upp minnet med "gamla" regler och se till att du uppfattar säsongens nyheter! Det är helt enkelt din skyldighet och ditt ansvar som domare.

I övrigt innehöll konferensen inslag i form av uppföljning av SBTFs Måldokument för pingis 2011-2016, Idrottslyftet och Distriktsutredningen. Sammanställning av det grupparbete som utförde under fjolårets domarkonferens aktualiserades och distrikten uppmanas att verkligen försöka jobba aktivt med de mål som är satta och som berör vårt domargebit.

Konferensledningen delgav status i Domargruppens utvecklingsarbete och berättade om den sjösatta förbundsdomarutbildningen som förlängts med en dag och lagt större fokus på den praktiska delen i hagen. Vad gäller Idrottslyftet så har domarkåren under de senaste åren fått bidrag till förbundsdomarkursens deltagaravgift, vilket inte är möjligt under hösten 2013. Vi inväntar besked om hur vi eventuellt kan få en bit av bidragskakan inför 2014 då vi, om inte förr, planerar för en fd-kurs i samband med Junior-SM i maj.


Årets konferens krockade tyvärr med ett av SBTF-styrelsens möten, men vi tackar Michael Helander (Idrottslyftet) och Malin Karlsson (Distriktsutredningen) för deras bidrag i form av bildpresentationer som vi kunde använda som stöd. Tack även till SBTFs förbundschef David Gustafsson som bidrog med underlag för status och uppföljning av måldokumentet, till Bengt Andersson på kansliet för support på bred nivå samt till SBTFs ordförande och tillika ITTFs Vice President, Petra Sörling, för hennes elektroniska hälsning iform av en internationell lägesrapport.

Disciplinkommitténs sammanfattning av det gångna året avslutades med en generell uppmaning till domarkåren att alltid vara noggrann med dokumentationen vid utdelning av varningar så att eventuell uppföljning kan skötas på god grund.

Detta var en kort sammanfattning från två intensiva dagar. Bildpresentationen som användes finner ni på SBTFs domarsida tillsammans med annat material. Är det något du funderar över så tveka inte att kontakta Ingrid eller Rebecca i domargruppen alternativt någon annan i Tävlings- och Regelkommittén!

 

Till sist - Kom ihåg att registrera kurser/föreläsningar/konferenser via IdrottOnlines utbildningsmodul, att hålla förbundsdomarförteckningen aktuell och komplett med aktiva domare samt att hjälpas åt att på alla sätt och visa sprida helgens budskap till ALLA domare i Sverige!


Du finner material från domarkonferens 2013 här!   (längst ner på sidan ligger dokumentbiblioteket...)


Tack för den här gången, vi ses vid samma tidpunkt 2014...

 

Skribent: Rebecca Bergfeldt
E-post: This is a mailto link

Liverapportering

Evenemang

WTT Youth Star Contender
19-23/10, Wladyslawowo, Polen
Resultat

pingiskanalenAnnons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info