Hoppa till sidans innehåll

TACK till alla domarrepresentanter!

09 SEP 2012 23:37
SBTFs domargrupp riktar ett stort och hjärtligt tack till alla domare som närvarade vid helgens (8-9 sept) domarkonferens i Köping.

  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:07

Säsongen är öppnad! - Årets domarkonferens för domaransvariga i distrikten samt domare i landets högsta serier har gått av stapeln...


21 deltagare från 15 st av pingis-Sveriges 23 distrikt var på plats i Köping för att där uppdatera sig med säsongens nyheter och annan information. Säsongen 2012/2013 bjuder inte på så många förändringar bland spelreglerna, men trots det var det inga problem att fylla agendan.

 

I kapitel 2 är det inga nyheter i det internationella bordtennisförbundets originalversion medan vi i vår svenska översättning har en redaktionell justering i form av att vi har ersatt ordet "biträdande domare" till "assisterande domare".

 

Paragraf 2.4.8 om byte av racket har fått en svensk kommentar med hänvisning till paragraf 3.4.2.4 i ett förtydligande syfte.

 

Uppdateringarna i kapitel 3 rör främst Racketkontroll och Reklam förutom ett par justeringar under Olämpligt uppträdande och God presentation av vår sport.

 

Bland de svenska Tävlingreglerna och Seriebestämmelserna finns det givetvis också en del uppdateringar i t.ex. Rankingberäkning, Representation och Lottning.

 

Genomgång av årets nypubliceradde manualer för såväl Pingisligan och Elitserien Damer gjordes. Reklamregler är kompletterade, lika för såväl herrar som damer; reklamtrycket på barriärer och golvskall tydligt avvika från färgen på bollen som används. I övrigt enligt följande:

 

För Pingisligan:

- Inslagning innan individuell match är inte tillåtet vid matchbordet.

- Pausen efter två spelade matcher ska vara högst 10 minuter lång.

För Elitserien Damer:

- Krav på spelarnamn tryckt på spelartröjans baksida

- Krav på olikfärgade spelartröjor lagen emellan

 

Säkerställ att du är helt uppdaterade inför match. Ladda ner gratis eller beställ SBTFs regelsamling 2012/2013 för 50 kr från SBTFs kansli. Friska upp minnet med "gamla" regler och se till att du uppfattar säsongens nyheter! Det är helt enkelt din skyldighet och ansvar som domare.

 

En stor del av konferensen ägnades åt SBTFs Måldokument för pingis 2011-2016 som sedan fjolårets konferens nu inte bara är sammanställt utan även publicerat. Vad har domarkåren för mål och aktivitetsplan? Genomförda och planerade utvecklingsaktiviteter gicks igenom och man uppmärksammade särskilt den nyframtagna utbildningen "Seminarium för distriktsdomarkursledare", vilken ger en bra grund till dig som redan leder eller ska leda distriktsdomarkurser. Premiärkursen hölls som bekant under våren i Jönköping och det är troligt att den kommer att bli en kravkurs för framtida kursledare. En revidering av förbundsdomarkursutbildningen görs även och det nya upplägget kommer att lägga större fokus vid praktiskt tillämpning och lämplighet.

 

Uppland och Skåne redovisade sina domarprojekt som utförts med bidrag från Idrottslyftet samtidigt som Göteborg, Örebro och Stockholm berättade om sina projektaktiviteter som ska genomföras här i höst. Också dom med hjälp av Idrottslyftets bidrag.

 

Harald Schaffhauser delade med sig av sina upplevelser från sommarens Ungdoms EM där han gjorde sitt första utlandsuppdrag i form av internationell överdomare. Extra intressant att höra om det nya tillvägagångssättet för Racketkontroll som på internationella tävlingar började gälla nu i september. Thomas Wadsten rapporterade lite kort från den gångna säsongens internationella tävlingar som arrangerats i Sverige.


Det var en kort sammanfattning från två itensiva dagar. Kom nu ihåg att budskapet ska spridas ut till ALLA domare i Sverige!

 

För att ta del av det presentationsmaterial som användes under domarkonferensen kan du klicka här...!

 

För dig som behöver innehållet i originalformatet .ppt i stället för .pdf ombeds mejla This is a mailto link.

 

Tack för den här gången, vi ses vid samma tidpunkt 2013....

 

/SBTFs domargrupp

 

Skribent: Rebecca Bergfeldt

Liverapportering

Evenemang

Info_EM_200x200.png

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshop


stiga

Teknos_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Florettgatan 14
254 67 Helsingborg

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info