NETU: Fem guld till juniorerna

av | jun 25, 2023 | Mästerskap, Start, Ungdom

NETU är en förkortning för Nordeuropeiska bordtennisunionen och i midsommarhelgen har de Nordeuropeiska mästerskapen för juniorer avgjorts i Haapsalu, Estland. Det blev succé för våra ungdomar som plockade hem fem guld och ytterligare några medaljer.

Mest framgångsrika blev Noa Dahlström, som vann U19 singel och lag, och Olle Ståhl, som gjorde om samma bedrift i U15 och vann singeln och lag, den senare tillsammans med Mark Usov. Det spelades enbart lag och singel i denna turnering.

Bild: Herrjuniorlaget överst på pallen med Peter Alestedt, Noa Dahlström, som också vann singeln, och Elias Sjögren. Foto: SBTF

Noa Dahlström var kvartsseedad men tog sig ändå till final. Där besegrade han toppseedade Dominykas Samuolis, Danmark med 3-2 i set. Första set blev troligen avgörande där Noa vann med 14-12. Elias Sjögren var toppseedad, men föll i kvarten mot Markkus Pukk, Estland, som Noa Dahlström eliminerade i semifinalen i tre raka set.

I lag hade det svenska U19-laget två tuffa matcher som de vann med 3-2 både mot Danmark och Estland.

Här var åter Noa Dahlström den klart bäste, som genom att vinna samtliga sina matcher bar det svenska laget till titeln.

I U15 segrade Olle Ståhl på ett imponerande sätt. Tappade bara ett enda set och det var i finalen i singelspelet. Tillsammans med Mark Usov var de helt överlägsna allt annat motstånd i lag.

Bild: Pojklaget med Olle Ståhl, som också vann singeln, tillsammans med Mark Usov. Foto: SBTF

Som sagt, Noa och Olle var inblandade i två svenska guld vardera. Det femte svenska guldet ordnade Clara Ellermann och Betty Engström i U15-lag.

De var tämligen överlägsna och det intressanta var i mötet med Norges förstalag.

Här avgjorde Betty Engström till vinst med 3-1 efter att ha vunnit den sista singeln över Susanne Wilhelmsen med 4-11, 11-5, 11-8, 8-11, 11-8. När de båda möttes i singelfinalen fick norskan sin revansch och vann med 3-0 i set.

Bild: Sveriges vinnande flickor 15-lag med Clara Ellermann och Betty Engström, som också tog silver i singel. Foto: SBTF